Show info - Sybrinka

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Show info

Show

Het show lopen is een happening op zich, wanneer er in Nederland geshowd wordt, dan betekent dit vroeg uit de veren om op tijd in de rij voor de veterinaire keuring te staan. Dit houdt in dat je tussen 7:00-8:00 uur in de rij moet staan op de plek waar de show gehouden wordt. Het is dan net wachten als in de Efteling voor een attractie. Zonder deze keuring, door een dierenarts, kom je de showruimte niet binnen. De dierenarts controleert o.a. of de kat gezond is, oren, ogen, gebit. Hij controleert of de kat vrij is van vlooien en de juiste inentingen heeft gehad. Als men doorgelaten is dan haal je bij de entree je entreebewijs op. Hier staat op in welke carré je zit en welke kooinummer(s) je hebt, ook de keurmeester(s) staan op dit kaartje vermeld.
Heb je de kooi(en) gevonden dan begint het inrichten en de laaste verzorging van de kat(ten). Het show klaarmaken is op de dag ervoor al gedaan (nagels knippen, kammen, borstelen, poederen etc.) Ook het op de plek zetten van de eigen stoeltjes, koelbox en etenswaren behoren tot de dingen die moeten gebeuren.
Tijdens de show zijn er verschillende ronden.
Het begint allemaal met de schoonheidskeuring, de keurmeester keurt de kat dan op de rasstandaard, voldoet de kat aan deze standaard dan krijgt de kat een punt voor de titel en kan hij de kat eventueel terugroepen voor een Nominatie Best in Show (Nom Bis). Bij de schoonheidskeuring kan de keurmeester óók, indien er 3 katten in de zelfde groep en kleurcode aanwezig zijn en voldoen aan open klasse of castraat klasse, kiezen voor een Best in Variëteit (Biv). Er moeten voor een BiV dus 3 castraten of 3 open katten aanwezig zijn. Het maakt niet uit of het drietal of meer, een combinatie van katers of poezen is.
Zoals al eerder geschreven kan de keurmeester je terugroepen voor eventuele Nom BiS. Hij roept dan de door hem geselecteerde katten (bijv. alle castraat katers uit groep 2 of open poezen uit groep 2) terug. Je staat dan met je kat opgesteld tussen andere katten van de zelfde sekse maar wel andere rassen. Onder castraat katers groep 2 vallen bijv. Main Coons, Noorse Boskatten, Heilige Birmanen, Siberische Katten.
Wanneer de keurmeester je kat uitverkoren heeft voor de BiS dan wordt het wachten dat de BiS gaat beginnen. Wanneer je kat aan de beurt is moet je hem inleveren bij de BiS. Heb je zelf je kat kunnen showen t/m Nom BiS, tijdens de BiS wordt de kat door een steward geshowd en sta je als eigenaar aan de zijkant peentjes te zweten dat je kat zich gedraagt en dat de keurmeesters hem goed vinden. Je kat staat tijdens de BiS met andere genomineerde katten van de andere keurmeesters op een podium. Ook hier kunnen het dus alleen katten uit de zelfde groep en sekse zijn, dus bijv. alleen castraatkaters uit groep 2 of open poezen groep 2 of castraat poezen uit groep 2. De organiserende vereniging heeft tot slot de mogelijkheid om de katten die BiS zijn geworden apart te houden en van alle BiS katten een Best of Best te kiezen. Bij een Fifé aangesloten vereniging gebeurd dit niet altijd.
Aan het einde van de show kan je bij de "lintenkamer" het keurrapport van de kat ophalen. Indien de kat een punt behaald heeft dan krijg je het daarbij behorende lint mee.

    

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu